Bir şehre turist olarak gittiğimizde mutlaka hayranı olduğumuz oyuncuların oynadığı dizilerin çekildiği mekanları ya da şarkıcıların en sevdiğimiz şarkılarına çektikleri kliplerin yerlerini merak ederiz. Hele ki hayranı olduğumuz kişiler dünyaca ünlü isimlerse. Pink Floyd’un Animals albümünden Eminem’in The Marshall Mathers LP albümü dahil dünya çapında klasikleşmiş 10 Albüm kapağının nerelerde çekildiğini “Guardian” ve “Google Street View” yardımı ile göstereceğiz.
Beastie Boys – “Paul’s Boutique” Albümü
Rolling Stone dergisinde tüm zamanların en büyük 500 albümü listesinde 156. sırayı yerini bulan, “Paul’s Boutique”, ABD’li müzik grubu Beastie Boys’un 25 Temmuz 1989′da çıkardığı ikinci stüdyo albümüdür. Beastie Boys’un “Paul’s Boutique” albüm kapağının çekildiği yerin tam adresi ; 99 Rivington St, New York, NY 10002, USA .
PJ Harvey – “Stories From the City, Stories From the Sea” Albümü
23 Ekim 2000 yılında piyasaya çıkan PJ Harvey’ın “Stories from the City, Stories from the Sea” adlı albümü bilindiği üzere dünya çapında pek çok ödülün sahibi. Aynı şekilde bu albümde Rolling Stone dergisinde tüm zamanların en büyük 500 albümü listesinde 431. sırada kendine yer buluyor. Siyah elbisesi, deri çantası ve gözlüğü ile karşıdan karşıya geçerken bize bakış atan Harvey’in ünlü albümüne ait bu kapak fotoğrafının tam adresi de şöyle; Times Square, New York.
Pink Floyd – “Animals” Albümü
Ünlü yazar George Orwell‘in “Hayvanlar Çiftliği” isimli kitabından esinlenerek hazırlanan , Pink Floyd’un “Animals” adlı albümü İngiltere’de 23 Ocak 1977, ABD’de ise 2 Şubat 1977′de müzik severler ile buluşmuştur. Albüm – şarkılarının uzunluğu ve bass’ın radyolarda çalınamayacak ölçüde sert olması nedeni ile listelerde büyük başarı elde edemese de – ABD’de 12 Şubat 1977′de Altın, 10 Mart 1977 Platin ödülü almıştır. Grup üyeleri Rick Wright ile Roger Waters arasındaki sorunların başladığı dönem olarak da tarihe geçen “Animals” albümünün ünlü kapak fotoğrafında yer alan fabrikanın adı “Battersea Power Station” adresi ise şu; Battersea Park Road /Savona Street, London, England.
Oasis – “(What’s the Story) Morning Glory?” Albümü
Ünlü İngiliz rock müzik grubu Oasis’in ikinci albümü olma özelliği taşıyan “(What’s the Story) Morning Glory?”, 1995 yılında yayınlandığında sadece İngiltere’de ilk hafta 347 bin adet sattı. Bu büyük başarısını dünya çapında sattığı 20 milyondan fazla kopya ile devam ettiren Oasis, albümündeki “Wonderwall” ve “Champagne Supernova” şarkıları ile Amerika’da altın plaket elde ederken , 1996 yılında da En İyi Albüm dalında “Brit Ödülü”nün sahibi oldu. 1987 yılındaki Michael Jackson albümü Bad‘den sonra İngiltere’de en hızlı satılan albüm olan “(What’s the Story) Morning Glory?” nin kapak fotoğrafı ise; Londra da bağımsız kayıt stüdyolarıyla bilinen Soho, Berwick Sokağı’nda çekildi.
Led Zeppelin – “Physical Graffiti” Albümü
1968 yılında Londra’da kurulan İngiliz rock müzik grubu Led Zeppelin’in 6. albümü olan “Physical Graffiti“, 24 Şubat 1974′te piyasaya çıktıktan sonra sadece Amerika’da 8 milyon adet satarak grubun en çok satan 2. albümü olmuştur. Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 73. Albümü seçilen “Physical Graffiti“nin kapak fotoğrafı ise ; New York – The East Village, Mark’s Place Cadde’sinde çekildi.
Jackson Browne – “Late for the Sky” Albümü
Amerikalı ünlü şarkıcı/besteci Jackson Browne’un 1974 yılında çıkardığı 3. albüm olan “Late for the Sky”, Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 500 albümü içerisinde kendine 372. sırada yer bulurken yakaladığı büyük başarı albümü 1975 yılında Grammy Ödülü adaylığına kadar götürmüştür. “Late for the Sky” albümünün kapak fotoğrafı; Bir akşam üstü Los Angeles -Hancock Park’taki evin önünde çekildi.
Eminem – “The Marshall Mathers LP” Albümü
Amerikalı rapçi Eminem’in 3. albümü olan “The Marshall Mathers LP” 2000 yılında müzik severler ile buluşmuştur. Albüm piyasaya çıktığı ilk hafta sadece 1.76 milyon adet satmış ve gelmiş geçmiş en hızlı satan albüm olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmıştır. Eminem’in şarkılarındaki homofobik sözler tartışmalara neden olsa da albüm tüm dünyada 22 milyon kopya satarak hem RIAA tarafından elmas olarak sertifikalandırılmış hem de Grammy Ödülü‘nü de kendisine getirmiştir. “The Marshall Mathers LP” Albümünün kapak fotoğrafında Eminem’i Kuzey Detroit’te Dresden Sokağındaki çocukluğunu geçirdiği evin önünde otururken görüyoruz. Eminem’in “8-Mile” filmi hem bu evi hem de caddeyi daha da ünlendirmiş fakat geçen sene çıkan yangından sonra ev kullanamaz hale gelmiştir.
Bob Dylan – “The Freewheelin’ Bob Dylan” Albümü
27 Mayıs 1963 yılında piyasaya çıkan ve Bob Dylan‘ın 2. albümü olan “The Freewheelin’ Bob Dylan”, 1964 yılında İngiltere’de en çok dinlenen albüm olurken, Amerika’da ise en çok dinlenen 22. albüm olma başarısını elde etti. 2003 yılına gelindiğinde Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 500 albümü içerisinde kendine 97. sırada yer bulan albümün kapak fotoğrafı ise Bob Dylan daha 22 yaşındayken o zaman ki sevgilisi Suze Rotoloile ile New York’un West Village/ Jones Cadde’sinde çekildi.
Creedence Clearwater Revival – “Willy and the Poor Boys” Albümü
“Willy and the Poor Boys”, Amerikan müzik grubu Creedence Clearwater Revival’in 1969 yılında çıkardığı 4. albümdür. “Vietnam Savaşı”na protesto niteliğinde yazılan “Down on the Corner” ve “Fortunate Son” şarkılarının da yer aldığı albüm dünya çapında o kadar çok dinlendi ki 2003 yılına gelindiğinde Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 500 albümü içerisinde 392. sırada yer aldı. John Fogerty, Tom Fogerty, Stu Cook ve Doug Clifford’dan oluşan grubun çıkardığı “Willy and the Poor Boys” alümünün kapak fotoğrafı ; California /Oakland ‘da Hollis Caddesi üzerindeki Fish Kee Market’ in önünde çekilmişti. Fakat fotoğrafın çekildiği marketin dış cephesi artık tamamı ile farklı durumda.
Beatles – “Abbey Road” Albümü
“Abbey Road”, ünlü İngiliz grubu The Beatles‘in 1969 yılında piyasaya sürdükleri rock türünde onbirinci albümleridir. Abbey Road, Beatles’ın en başarılı albümlerinden birisi olmuşur. Öyle ki albüm İngiltere’de listelere 1. sıradan girdi ve 11 hafta birinci sırada kaldı. Albüm 1969 yılında İngiltere’de en çok albüm olurken ,1960′ların en çok satan dördüncü albümü olmuştur. Amerika’ya ise listelere 178.sıradan giren albüm, üçüncü haftasında zirveye yerleşti ve 11 hafta zirveden inmedi.
Grup albümün adını “Abbey Road” koymaya karar verince, 8 Ağustos 1969′da stüdyo dışında bir fotoğraf çektirmeye karar verdiler. Kapak tasarımcısı Apple Plak Şirketi’nin tasarımcısı Kosh’tur. Londra – Westminster council’de çekilen fotoğrafın Fotoğrafçısı ise Iain Macmillan’dır. Macmillan’a fotoğrafın çekimi için 11:30 civarlarında 10 dakika verilmişti. Kapak fotoğrafı müzik dünyasının en ünlü ve en çok kopyalanmış albüm kapaklarından biri olmuştur. McCartney grup üyeleri arasından tek çıplak ayaklıdır. Arka planda caddede duran adam fotoğrafın çekildiğini farketmeyen ve kapak fotoğrafını aylar sonra gören Amerikalı bir turist olan Paul Cole’dur.
The Streets – “Original Pirate Material” Albümü
“Original Pirate Material” İngiliz The Streets grubunun 2002 yılında çıkardığı albümdür. Vokalistliğinin ve bestelerinin Mike Skinner tarafından yapıldığı albüm 14 parçadan oluşmaktadır. Ünlü müzik eleştirmeni Simon Reynolds tarafından 2000′lerin en iyi albümü olarak gösterilen “Original Pirate Material” albümünün kapak fotoğrafındaki bina Londra – Islington, Central Caddesi’ndeki ‘Kestrel House’ adlı binadır.
Rush – “Moving Pictures” Albümü
“Moving Picture” Kanadalı rock müzik grubu Rush’ın 1981 yılında piyasaya çıkardığı sekizinci albümdür.”Moving Picture” Rush’ın çıkarttığı albümler arasında en çok satan albüm olurken, “Tüm Zamanların En İyi Ağır Metal Albümleri” arasında da 43. sırada yerini aldı. “Tom Sawyer” , “Limelight”, “Red Barchetta”, “Vital Sings” gibi ‘single’ları ile uzun süre listelerde üst sıralarda olan albümün kapak fotoğrafı ise Toronto’da “Ontario Legislature” (Yasama Meclisi)’nin önünde çekildi.
eskimeyenkitaplar aracılığıyla.