Apple’ın logosu neden ısırılmış elma hiç düşündünüz mü?
Alan Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların kullandığı Enigma isimli şifre mekanizmasını çözerek savaşın gidişatında önemli bir rol üstlenmiş. Alan Turing, dehası sayesinde Almanların savaş uçaklarını nispeten etkisizleştirmeyi başarmış ve savaş kahramanı olarak ilan edilmiş.
Savaşın bitmesinden sonra iyice ün kazanan Turing, üniversitedeki odasında erkek öğrenciyle yakalanınca eşcinsel olduğu ortaya çıkıyor ve işler kızışmaya başlıyor. O yıllarda eşcinselliğin büyük bir suç sayıldığı İngiltere’de, yasalar Alan için büyük yaptırımlar uyguluyor. Bunu kabul etmeyen Alan, bir elmanın içine gergedanı dahi hemen öldürebilecek bir zehir enjekte ediyor ve bir ısırık alarak yaşamına son veriyor.
Apple kurucularından resmi açıklama gelmemesine rağmen, rivayetlere göre Apple logosunun başlangıç noktası, bilgiyasar biliminin kurucusu olan Alan Turing’e duyulan saygıdan dolayı ismini logoda yaşatma arzusu.
Apple logosunun tarihçesi
Apple’ın yenilikçi ürünlerinin epik mirasından ziyade, kurumsal kimliği çok daha önemli. Bugün Apple’ın geldiği noktaya baktığımızda da markaya yapılan yatırımın ne denli büyük olduğunu görebiliyoruz. Apple’ın ilk logosu 1976 yılında Steve Jobs ve Ronald Wayne tarafından, bir elma ağacının altında oturan Isaac Newton düşünülerek tasarlandı.
Bu iyi bir başlangıçtı fakat, logodaki hikaye markaya tam olarak hizmet etmediği için yeni tasarım konusunda Rob Janoff görevlendirildi. Rob, çok daha renkli olan ‘’gökkuşağı elma’’ fikrinin ikonik bir logo yaratması açısından etkili olacağını düşündü ve Steve Jobs’ı ikna etmeyi başardı. Bu arada ikonik logo yaratma ve daha fazla dikkat çekme fikri ön planda olmasına rağmen, yine Alan Turing rivayetine dönecek olursak gökkuşağının, homoseksüelliği temsil etmesi sebebiyle kullanıldığı söyleniyor. Tabikii bunun ne kadar doğru olduğunu bilemeyiz. Bir başka grup ise Isaac Newton anısına tasarlandığını, elmanın yerçekimini, renk ayrımının da Adem ve Havva’yı temsil ettiğini söylüyor. Janoff’a göre ise elmadaki ısırık, onu bir domatesten ayırmak için.
Apple’ın maddi sıkıntılar çekmeye başladığı önemde Steve Jobs, Apple logosunda yapılacak küçük değişikliklerin markaya yeni bir reklam yapma konusunda avantaj sağlayacağını düşündü ve gökkuşağı logosunu 1998 yılında tamamen siyaha bürüdü.
Marka ve temsil konusunda tek renkli logo anlayışı Apple’ın günümüze kadar sürdürdüğü bir politika. Şimdiki logosuna baktığımızda tek rengin devamlılığını görebiliyoruz. Siyahtan vazgeçen Apple, şimdi daha parlak renklerde logo kullanıyor. Yeni ürünlerindeki renk seçeneklerine baktığımızda gri ve altın çok daha dikkat çekici ve daha fazla tercih ediliyor.