27 Kasım 2014 tarihine kadar devam edecek olan “ Çok Sesli “, İstanbul Modern’in kuruluşunun 10. yılı kapsamında hazırlanmış olup, Türkiye’de görsel ve işitsel sanatlar arasındaki etkileşimlere işaret etmeyi ve bu alandaki güncel üretimlerden bir seçki sunmayı hedefliyor.
Görsel sanatların ses ve müzik ile geçmişten günümüze kurduğu yakın bağı araştıran “Çok Sesli”, sanatçıların kişisel ve toplumsal süreçlerde müziğe duydukları özel ilgiyi yansıtıyor. Görsel ve işitsel olanı bir arada düşünen sanatçıların son dönem çalışmalarını sunan sergideki resim, heykel, video ve yerleştirmeler; ses ve müziği bir tema, kavram ya da sorunsal olarak görselleştiriyor veya farklı müzik ve ses biçimlerini bir metafor ya da ifade aracı olarak kullanıyor. Sergi, ses ve müziğin kültürel ve sosyopolitik bir aktarım olarak Türkiye’deki yerini ve çeşitli müzik akımlarının görsel sanat pratiklerindeki etkilerini anlamak için de bir kaynak niteliğinde.
İstanbul Modern’de düzenlenen “Çok Sesli: Türkiye’de Görsel Sanatlar ve Müzik” sergisinin girişinde yer alan “Repertuar” araştırma çalışması, şair Neyzen Tevfik’i ve ney kültürünü, Maide Arel, Cihat Burak, Mahmut Cüda, İbrahim Safi ile Fikret Mualla’nın çalışmaları üzerinden incelemeye açacak olan Türkiye’de müzik ve görsel sanatların kesişme noktalarına ve geçmiş dönemlerdeki işbirliklerine dair bir araştırma alanı. Aynı zamanda, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden 1980’li yıllara Türkiye’nin sosyokültürel tarihini görsel sanatlar ve müzik alanındaki yansımalarıyla inceleme yolunda bir girişim.
Sergi, Neyzen Tevfik’in parçalarından derlenen “Hiç”in “Azab-ı Mukaddes”i albümünden seçme yapıtlara ve şairin sesinden Geçer şiirine yer verecek.
Sanatçılar: Nevin Aladağ, Fikret Atay, Semiha Berksoy, Hüseyin Çağlayan, Ergin Çavuşoğlu, Burhan Doğançay, Cevdet Erek, Borga Kantürk, Servet Koçyiğit, Füsun Onur, Ferhat Özgür, Sarkis, Erinç Seymen, Merve Şendil, Hale Tenger, Vahit Tuna, :mentalKLINIK
Küratörler: Çelenk Bafra, Levent Çalıkoğlu
‘‘Repertuar’’ araştırması: Birnur Temel, Yasemin Ülgen Saray
kaynak: link